During its 150+ year history, this four-story brick home in Society Hill had seen many changes, but the traditional basement location of the kitchen remained. However, the low ceiling didn't work for the new 21st Century owners. So the focus of this top-to-bottom renovation was at the bottom, including the by-hand excavation of the basement, to raise the ceiling on a lavish new kitchen, dining room and powder room, with radiant-heat under limestone flooring. Patterson & Perkiss used shovels, wheelbarrows, buckets and a converted grain conveyer-belt to move tons of soil and old flooring to a dump truck. Lowering the floor also meant reconfiguring all of the underground plumbing - in the dead of winter - in a building without heat. The rest of this meticulous renovation included all new HVAC, old growth Southern Yellow Pine flooring, two new baths, a new master-suite and a laundry. The exquisite original staircases and millwork were preserved and hundreds of feet of new custom millwork contribute to the overall effect of understated elegance in this beautiful "new" home.

  Next >>